Szent Benedek

Nursiai Szent Benedek (Nursia, 480 körül – Monte Cassino, 543/547. március 21.) a bencés rend alapítója és regulájának kidolgozója. Szent Skolasztika ikertestvére. 1964-ben VI. Pál pápa a nyugati szerzetesség alapítójaként és az európai szellemiség alakítójaként „Európa védőszentjévé” nyilvánította.

Előkelő családban született, tanulni Rómában kezdett. Itt sokakat látott a bűn útjára lépni, ezért felhagyott a szabad tudományok elsajátításával és magányba vonult. Évekig remeteségben élt, majd számos csodatétel közepette megalapította a Bencés szerzetes rendet. Kolostorokat és szentélyeket építtetett, felügyelt, megszervezte a szerzetesi életet.
Megalkotta a Regulát, melyet Szent Gergely pápa kötelezővé tett a kolostorokban és a római egyházban is.

Forrás: http://www.ecclesia.hu; http://bencesgyor.hu; https://hu.wikipedia.org

* A Subiaco hegyi barlangtól nem messze volt egy monostor, melynek meghalt az apátja. A testvérek hosszasan kérlelték Szent Benedeket, hogy vállalja el vezetésüket. Szent Benedek értésükre adta, hogy nem összeegyeztethető az életmódjuk. Végül mégis engedett a kérésnek.
Hamar bebizonyosodott a meglátása, mely ahhoz vezetett, hogy közös asztalnál ülve mérgezett borral teli üvegpoharat vittek elé, áldását kérve rá. Az áldás végeztével Benedek felemelte a kezét és keresztet vetett a pohárra, mely úgy tört össze, mintha követ dobtak volna rá. Azonnal tudta, hogy az életére törnek a méreggel.

** A szomszédos templom papja olyannyira megirigyelte Szent Benedek erényeit és életszentsége hírének növekedését, hogy sikertelen ócsárlásai és gonoszkodásai vakságában végül mérgezett kenyeret küldetett a kolostorba, a szeretetközösség jeleként.
Benedek szokása volt, hogy étkezései során a közeli erdőből egy holló érkezik vendégül, akit kenyérrel kínál. Ezalkalommal megparancsolta a hollónak, hogy vigye a kenyeret és dobja oda, ahol ember nem férhet hozzá. A holló vonakodott, végül elrepült a mérgezett kenyérrel. Nemsokkal később visszatért és megkapta Szent Benedek kezéből a szokásos falatot.

Összesen 1 találat